Gastcolumn: Afscheid René MuldersVanwege mijn afscheid van Flora Brass ben ik gevraagd door uw vaste columniste om deze column te schrijven. Het is bijna tien jaar geleden (mei 2006) dat ik de muzikale leiding kreeg over deze enthousiaste groep mensen. Na Maarten Verhoef en Nido Roovers was ik de derde dirigent in het bestaan van de brassband. Het gevarieerde repertoire wat het orkest op de lessenaar heeft, maakt dat Flora Brass maatwerk kan leveren en hierdoor is het een graag geziene gast in Rijnsburg en ook daarbuiten.

Met veel plezier heb ik het orkest gedirigeerd en heb ik de muzikanten aangemoedigd het verhaal achter elk muziekstuk op het instrument te vertellen. Als dirigent doe je daarmee een beroep op het inlevingsvermogen van iedere muzikant, met als doel te komen tot een gezamenlijke uitvoering die mensen raakt. Het gulle applaus wat u gaf was hiervoor de beloning.

Als u de Show- Machring- en Concertband Flora Band volgt en dat doet u natuurlijk als echte Rijnsburger, dan weet u waarschijnlijk dat ik ook twaalf jaar voor dit orkest heb mogen staan. We hebben het dan ook in totaal over een periode van bijna twintig jaar. Het zal daarom zeker wennen zijn om na zoveel jaar de reis Krimpen a/d IJssel - Rijnsburg niet meer te hoeven maken. Ik ben me inmiddels ook aardig thuis gaan voelen in Rijnsburg en heb me er altijd welkom gevoeld.

Het was een warm muzikaal afscheid, het Valentijnconcert op zaterdag 13 februari. Voor deze gelegenheid was een keer niet gekozen voor het bekende uniform, maar hadden de heren zich in het pak gestoken en waren de dames sjiek gekleed in galajurk of cocktail dress, iets wat een feestelijke aanblik moet hebben opgeleverd. Dankbaar ben ik voor de mooie woorden die zijn gesproken, het uitsprakenboek en het schilderij wat ik mocht ontvangen.

Vele aanwezigen heb ik na afloop de hand kunnen schudden, maar nu is dan toch het moment daar om het stokje over te dragen aan iemand anders. Het is tijd voor een nieuw gezicht. Joop van Dijk is na een korte selectieprocedure door leden en bestuur gekozen als nieuwe dirigent en ik wens hem veel plezier en succes in de komende jaren.

Wat overblijft zijn herinneringen aan een mooie tijd met veel concerten, repetities, een aantal concoursen, enkele opnames, reisjes, recepties en gezellige feestavonden en die koester ik. Brassers, ik ga jullie missen en blijf jullie natuurlijk volgen. We komen elkaar vast nog eens tegen.

Naar mijn gevoel doe ik niet een deur dicht, maar sla ik een bladzijde om, een gouden bladzijde welteverstaan.

Jullie (oud)dirigent

René Mulders

#FloraBand #Column #Algemeen