Column: Exportproduct Flora Band


Rijnsburg staat bekend om haar export van bloemen. Maar wist je ook dat er nog een bekend exportproduct bestaat binnen Rijnsburg; Show, Marching & Concertband Flora Band. De meeste optredens van de Flora Band orkesten vinden in eigen land plaats, maar zo af en toe volgt er ook een aanvraag uit het buitenland, zoals aankomend weekend.

In de nacht van vrijdag op zaterdag vertrekken we met de Flora Band voor een reis van ruim 14 uur naar het plaatsje Pourcieux in Frankrijk. Ondanks de lange reistijd die ons te wachten staat is het wel een weekend waar veel van de leden reikhalzend naar uit kijken. Voor veel van de jonge leden is het hun eerste buitenlandtrip. Even een paar dagen weg van huis, op pad met vrienden, tijdens de diverse optredens presteren maar aan het eind van de dag tijd voor ontspanning.

Waar het Nederlandse publiek vaak nuchter reageert op een optreden van een muziekkorps, is dat in buitenland vaak (nog) heel anders. Volle tribunes tijdens taptoes en rijen dik langs de kant tijdens een streetparade. Veelal staan er tijdens dit soort weekenden meerdere van dit soort optredens op het programma. Een streetparade in de stad, op bezoek bij de burgemeester, een optreden tijdens het eten en een taptoe in de lokale sporthal. En zoals het de Franse betaamd, alles gaat met ‘de Franse slag’. Hoe uitgebreid het draaiboek ook is, eenmaal aangekomen gaat deze overboord en is het altijd weer de vraag waar en hoe laat gaan we optreden? Het maakt zo een weekend altijd wel weer spannend.

Naast de optredens is er voor de Flora Band nog een belangrijke reden om een buitenland optreden aan te nemen; gezelligheid! Na de optredens op zaterdag vertrekken we veelal naar een hotel, net buiten de stad, waar eigenlijk weinig valt te beleven. Gelukkig is de Flora Band prima in staat haar eigen feestje te bouwen, waarbij jong en oud samen de grootste lol heeft! Waar je na een normaal optreden direct naar huis kan, tijdens een buitenlandtrip ontkom je er niet aan om mee feesten na afloop.

Ondanks dat een buitenlandtrip erg vermoeiend is voor de muzikanten én begeleiders kijken we elke keer weer met een tevreden gevoel terug. De positieve energie vanuit het publiek is waar je het als muzikant voor doet. Het gevoel dat je krijgt bij een staande ovatie of een straat waar je nog net tussendoor past met de band vanwege de hoeveelheid mensen maakt het de vermoeidheid meer dan waard. Lijkt het jou ook leuk om in de toekomst als muzikant mee te gaan naar het buitenland? Neem dan eens een kijkje op onze website www.floraband.nl bij ‘lid worden’.


#Column