Jong Flora Band en Flora Band blinken uit op Nationale Taptoe


Afgelopen weekend, van vrijdag 30 september tot en met zondag 2 oktober nam de Show-, Marching- en Concertband Flora Band Rijnsburg mee aan de Nationale Taptoe in Ahoy Rotterdam. Met ruim 25 duizend bezoekers, verspreid over de 5 voorstellingen, mag de organisatie van de Nationale taptoe wederom terugkijken op een geslaagde editie. Deze van oorsprong militaire taptoe, die dit jaar alweer voor de 62e keer werd gehouden, heeft zicht door de jaren heen steeds verder ontwikkeld tot een zeer veelzijdige show, waarin traditie, actualiteit, ontspanning en bezinning elkaar afwisselen, zowel in de muziek als in de vorming van de programma onderdelen.


Een uitnodiging ontvangen voor de Nationale Taptoe is voor een amateur orkest en grote eer, en zo dus ook voor de mannen van de Flora Band. Dit omdat de deelnemers van de taptoe bijna alleen maar bestaan uit Nederlandse militaire orkesten en andere onderdelen van de Nederlandse Krijgsmacht. Er lag dan ook een gezonde druk op de schouder van de Rijnsburgse muzikanten om te laten zien dat zij als amateur orkest niet onder zouden doen voor de beroepsmuzikanten. Dat de heren van de Flora Band zich hier niet druk over hoefden te maken, bleek achteraf wel uit de enthousiaste reactie van publiek, organisatie en medemuzikanten van andere korpsen. De strakke exercitie, het hoge muzikale niveau en de variatie die de Flora Band met haar show ‘Britain’s Best’ brachten, werd geprezen en beloond met uitgebreid applaus

Eerste prijs Jong Flora Band

In het voorprogramma van elke voorstelling werd er door diverse jeugdorkesten deelgenomen aan de Nationale Taptoe jeugdmanifestatie. Hierbij werden de in totaal dertien jeugdorkesten beoordeeld door een selectie van tambour-maîtres uit het hoofdprogramma. Voorafgaande aan de zaterdagavond voorstelling deed ook de Jong Flora Band Rijnsburg mee aan deze jeugdmanifestatie met voor de allerlaatste keer haar show ‘A World of Disney’. Tevens was dit optreden voor een aantal jongens de laatste keer optreden met de Jong Flora Band. Met ingang van 1 oktober hebben zij namelijk de overstap gemaakt naar de Flora Band en zullen zij daar hun muzikale carrière voortzetten.

De uitslag van de jeugdmanifestatie werd tijdens de finale van de zondag voorstelling bekend gemaakt. Voor deze gelegenheid had tambour-maître Bas van Egmond nog een laatste maal zijn Jong Flora Band uniform aangetrokken en na enkele momenten van spanning was daar de uitslag. Met een mooie 87.00 punten heeft de Jong Flora Band de eerste prijs in ontvangst mogen nemen vlak voor Junioren DVS Katwijk (tweede plaats) en Jong Irene Ede (derde plaats).

Taptoe Groningen en Birmingham

De komende weken zal de Flora Band zich gaan voorbereiden op de laatste twee optredens van dit seizoen. Begin november zal de Flora Band deelnemen aan Taptoe Groningen met onder andere Advendo Sneek, Rijnmondband Schiedam en de Maastrichtse Verkennersband. Eind november zal de Flora Band vervolgens afreizen naar Birmingham, Engeland, voor diverse showoptredens tijdens de Birmingham Tattoo. Meer weten over de Flora Band orkesten? Kijk dan op onze website www.floraband.nl

#JongFloraBand