Flora Band naar Birmingham


In het laatste weekend van november gaat Show-, Marching- en Concertband Flora Band Rijnsburg als deelnemer van de Birmingham Tattoo 2016 naar Birmingham, Engeland. Een prachtige taptoe en uiteraard ook een mooie reis voor de leden van Flora Band. Een interview met Arnold van der Oest, bandmanager van de Flora Band orkesten en trombonist bij de Flora Band

Waarom gaat de Flora Band naar Birmingham?

‘We zijn uitgenodigd om een weekend naar Birmingham te gaan, eigenlijk naar aanleiding van een optreden in Iserlohn (Duitsland). Er was al goed contact met de impresario en na dat weekend in Duitsland zijn we dus hiervoor uitgenodigd, dus kennelijk hebben we indruk gemaakt. Het is natuurlijk gaaf dat we als meest Britse band van Nederlands dan juist in Birmingham gaan optreden. En het is een mooie manier om seizoen 2016 af te sluiten, met een bijzonder, niet alledaags optreden. Zo’n buitenland optreden, waar je weekend met elkaar weg bent, draagt elke keer weer bij aan het groepsgevoel binnen de band en dat is dan weer een mooie opmaat naar seizoen 2017, waarin we ons gaan voorbereiden op het Wereld Muziek Concours in juli’.

Hoe ziet het programma voor het weekend eruit?

‘We vertrekken op vrijdagavond en dan gaan we met de boot over naar Engeland. Het laatste stuk gaan we met de bus richting Birmingham, waar we dus twee keer gaan deelnemen aan de Birmingham Tattoo 2016. De eerste keer is op zaterdagavond, de tweede keer op zondagmiddag. Er zijn een stuk of twaalf deelnemers, waaronder ook een collega-orkest uit België. De Birmingham Tattoo is de grootste militaire indoor-taptoe van Engeland en dat betekent onder andere dat we voor meer dan 15.000 man publiek staan te spelen. We zijn al vrij vroeg in het programma aan de beurt, als vierde. Dat is aan de ene kant jammer omdat onze show het publiek enorm aanspreekt en er dus een leuke sfeer ontstaat, maar aan de andere kant zetten we dan wel al aan het begin van de middag of avond een stevig niveau neer’.

Is er dan nog wel tijd om Birmingham te zien? ‘Jazeker, op zondagochtend hebben we alle tijd om de stad in te gaan. Birmingham is na Londen de grootste stad van Engeland dus dat komt vast goed. Daarnaast hoeven we ons sowieso niet te vervelen; we slapen op zaterdagavond allemaal in hetzelfde hotel en daar is een feest georganiseerd’.

Wat komt er allemaal bij kijken als je met zo’n groep een weekend gaat optreden?

‘Zeker met zo’n optreden, omdat we met de boot moeten, komt er best wel wat geregel bij kijken. Er zijn aardig wat Flora Band leden onder de 18, daar moeten alle papieren voor in orde zijn, zoals toestemmingsformulieren. Daarnaast het logistieke verhaal met al onze instrumenten, gelukkig hebben we een oud-lid, Bert de Mooij, bereid gevonden om onze spullen in de vrachtwagen naar Engeland mee te nemen. Daar zijn we enorm blij mee. Dat betekent dat onze spullen van vrijdag tot vrijdag in Birmingham zijn, maar weten we wel zeker dat alles netjes en veilig vervoert wordt. Ook moesten we speciaal voor deze taptoe een aantal stukken instuderen die we in de taptoefinale met alle bands moeten spelen. Daar gaat best tijd in zitten, je wilt toch goed voor de dag komen. Daarnaast zijn er uiteraard de contacten met de organisatie in Birmingham en met de impresario. Al met al was dit optreden best een uitdaging als bandmanager, maar dat neemt niet weg dat het erg leuk is om te doen’.

Benieuwd naar de Flora Band in Birmingham? Volg ons op Twitter!


#FloraBand