Interview met Flora Brass dirigent Joop van Dijk


‘Valentijnsconcert met een tropisch tintje’

Een jaar geleden zat hij als aanstaande dirigent van de Flora Brass uit Rijnsburg nog in de zaal bij het Valentijnsconcert, nu is Joop van Dijk zelf de muzikaal leider van dit concert op zaterdag 11 februari. Een interview met deze echte brassband man, over zijn eerste Valentijnsconcert, dat Flora Brass samen met de band Casual Company organiseert.


Hoe is je eerste jaar geweest binnen deze Rijnsburgse vereniging?

Ik heb mijn eerste jaar met veel plezier bij Flora Brass gewerkt. Het is een erg leuke en gezellige band. De repetities en concerten waren en zijn een feest om te doen. Er is een zeer voortvarend en energiek bestuur en de organisatie is erg goed. Muzikaal gezien is er een constante stijgende lijn. En vanuit de band is er een grote input. Je merkt aan alles dat er nog veel meer mogelijk is bij deze club en dat geeft heel veel positieve, creatieve en muzikale energie.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben een echte brassband liefhebber. Al op jonge leeftijd speelde ik bij diverse brassbands en dat ben ik ook tijdens mijn conservatoriumstudie en lang daarna altijd blijven doen. Eind vorig jaar ben ik pas gestopt met het actief spelen in een brassband en richt ik me volledig op het componeren en dirigeren.. Mijn laatste band was Brass Band Schoonhoven. Maar daarvoor is het dirigeren van brassbands in de plaats gekomen. Verder is ook mijn hele gezin actief in de brassbandwereld, hoe kan het ook anders. Al tijdens mijn conservatoriumstudie speelde ik op freelance basis bij alle symfonie orkesten in Nederland. Daarnaast trad ik toe tot het Haags Koper Sextet, het Schönberg Ensemble en het ASKO Ensemble. In 1987 werd ik ook tubaïst bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Hoe zat je erbij tijdens het vorige Valentijnsconcert?

Ik was vooral nieuwsgierig naar de band en wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Het was dus vooral een beetje afwachtend. Maar tijdens het vorige Valentijnsconcert heb ik natuurlijk wel heel goed opgelet. Daar is dan ook wel de basis gelegd voor het Valentijnsconcert van dit jaar. De ideeën kwamen daarna vanzelf.

Wat kan het publiek verwachten tijdens dit Valentijnsconcert?

In principe gaat het ook dit jaar weer over Valentijnsdag en alles wat daarbij hoort. Er is wel het een en ander veranderd is ten opzichte van vorig jaar. Ik denk eerlijk gezegd dat het voor de meeste mensen een beetje verrassend zal zijn. We hebben dit jaar gekozen voor een tropisch tintje en dat thema zal duidelijk aanwezig zijn tijdens het concert. En dan heb ik het niet alleen over de muzikale inhoud. Ik ga daar verder niets over verklappen! Leuk wordt het zeker! Naast Flora Brass zal net als vorig jaar zal ook Casual Company weer het podium betreden. En Femke Mulders zal met Flora Brass optreden als zang soliste. Dat is heel erg bijzonder, want ze is niet alleen een zeer talentvolle zangeres maar we gaan ook een van haar eigen liedjes en composities uitvoeren.

Hoe vindt je de samenwerking voor dit concert met de band Casual Company?

Ik denk dat die samenwerking helemaal perfect is voor dit concert. Hun aandeel zorgt voor een goede en prettige afwisseling tijdens het Valentijnsconcert. Natuurlijk gaan we ook wat samen doen

tijdens het concert, maar ook dat is nog een leuke verrassing! En na afloop van het concert zal Casual Company ook nog voor een sfeervolle noot zorgen tijdens de afterparty. We hopen dat het publiek ook nog even gezellig blijft nakletsen onder het genot van een hapje en een drankje.

Wat zijn jouw plannen de komende jaren bij de Flora Brass?

Dat zijn er heel veel. En gelukkig ben ik niet de enige met veel plannen voor deze club. Ook vanuit de band zelf komen er allerlei ideeën en initiatieven mijn kant uit. In ieder geval gaan we natuurlijk proberen om het huidige niveau van de band vast te houden en zelfs te verbeteren. Dat moet altijd het eerste uitgangspunt zijn. Daarnaast zijn er veel plannen voor concerten en evenementen. Het Valentijnsconcert van dit jaar is nog maar het begin. De band heeft enorm veel mogelijkheden, dus dat zal wel goed komen.

Het Valentijnsconcert vindt plaats in ‘de Burgt’, Burg. Koomansplein 1 te Rijnsburg. Entree bedraagt €4,-, de zaal is om 19.30 open en het concert begint om 20.00.

#FloraBrass

449 weergaven0 opmerkingen