Column: Afscheid


In de laatste column van 2017 schreef ik dat het tijd was om te vertellen wat er allemaal op de agenda staat voor het jubileumjaar van de Flora Band. Ze bestaan in 2018 namelijk 50 jaar, een heugelijk feit om bij te stil te staan. Dat houdt u echter van mij tegoed. Ik schreef namelijk ook dat we mensen in onze vereniging hebben die zich jarenlang hebben ingezet voor onze vereniging en die dat door ziekte niet meer kunnen. Dat het goed was om ook even bij hen stil te staan en aan hen te denken in de donkere dagen.

Zo’n donkere dag was het op donderdag 11 januari. Aan het einde van de middag bereikte ons het bericht dat Jan Hes, onze zeer betrokken vrijwilliger, is overleden.

Jan raakte zo’n negen jaar geleden betrokken bij de Flora Band door zijn schoonzoon Rémon, toen er iemand gezocht werd om voor optredens met de materiaalwagen te rijden. Jan bleek nogal punctueel, zo begreep ik van onze beheerder van ‘de Kazerne’, Jaap Messemaker. ‘Als Jan op zaterdag het busje moest rijden, dan kwam hij op vrijdag al controleren of er genoeg diesel in zat, of het oliepeil wel op orde was en dergelijken’. Door deze vrijdagochtend controles raakte Jan steeds meer betrokken bij de Flora Band. Op de vrijdagochtenden deed hij dan namelijk een bakje koffie mee met Jaap. Als Jaap dan de klussen besprak die er in ‘de Kazerne’ te doen waren, bood Jan spontaan aan om mee te helpen. Jan bleek zeer bekwaam als timmerman, elektricien en als schilder. ‘Hij was een hele toegankelijke man’, aldus Jaap, ‘Een hele precieze man, een alleskunner’. Niet verwonderlijk dus dat Jan zo’n zes jaar geleden onze eerste vrijwilliger van het jaar werd.

Door zijn ziekte werd het voor Jan steeds moeilijker om al deze dingen te doen en op den duur werden ook zijn bezoekjes op de repetitieavond steeds moeizamer. Toch is hij dit, samen met zijn vrouw Nel, blijven doen. Totdat het echt niet meer ging. Deze week zullen we muzikaal afscheid nemen van Jan. Mooi om dit als vereniging te kunnen doen. En ik denk dat ik voor de hele vereniging spreek als we Jan zeer dankbaar zijn voor alles wat hij heeft gedaan.

Anna Kromhout, pr-manager Flora Band orkesten


#FloraBand

171 weergaven0 opmerkingen