Column | Van Zeemantrui tot maatkostuum

Met veel doch gepaste trots werd het gepresenteerd tijdens het concert in de Muze; het nieuwe kostuum van de Flora Brass. Let op, kostuum, want een uniform kunnen we het eigenlijk niet meer noemen. Een pantalon en colbert in diep donkerblauw, een Flora Band-rood gilet, afgewerkt met paisley voering en een prachtige witte blouse. De Flora Brass is het heertje. Of vrouwtje natuurlijk.

Dat is wel eens anders geweest, kan ik u vertellen. Ik zal u niet vermoeien met een verhandeling over het oprichten van de Flora Brass, de intrede van het eerste uniform en hoe en waarom. Ik zal u wel mijn persoonlijke ervaring vertellen met het uniform van de Flora Brass.

Ik was een jaar of acht, misschien negen, toen ik mijn eerste optreden met de Flora Brass mee mocht. Op de derde cornet, ik geloof dat ik van mijn partijen alleen de C en de G kon spelen maar dat mocht de pret niet drukken. Alleen ja, een uniform in dat formaatje werd niet uitgevoerd. Oplossing; een Jong Flora Band uniform. Dat ging niet van harte, want ja, ik was een meisje en die hoorden er toen (nu gelukkig wel!) nog echt niet bij. Toen meisje nummer twee zich aandiende kwamen er problemen en dus werd er een andere oplossing gevonden in de vorm van een rode trui met rode bodywarmer. Begrijp me niet verkeerd, ik klaag niet, maar gelooft u mij maar; we vielen behoorlijk uit de toon. Ik overdrijf niet; daar hebben we wel een jaar of zeven in rondgelopen. Ik herinner me één optreden in een bejaardenhuis nog heel goed. Mijn mede-jeugdige en ik kwamen het zaaltje in en een rijtje 80 plus vrouwen riepen in koor: ‘Aaaah… kindjes!’. De rest van de avond waren we ongewilde toppunt van het optreden.

Toen de trui een naveltruitje dreigde te worden, kwam het échte Flora Brass uniform, zoals u dat tot een half jaar geleden kende. Ik was een jaar of zestien en megaslank, het kleinste uniform paste. De broek was prima, het jasje verzoop ik in. Het jasje bleef prima, maar die broek… vanaf mijn twintigste moest ik elk optreden een weekje lijnen voordat ik hem weer paste.

U begrijpt, dat nieuwe uniform is er een om trots op en blij mee te zijn. Hij is voor iedereen op maat gemaakt en ziet er daardoor supernetjes uit. Hebt u ons nog niet gespot? Kijk op www.floraband.nl voor de agenda van de optredens!

Anna Kromhout PR manager Flora Band orkesten#FloraBand #FloraBrass #JongFloraBand #Column #Algemeen #Just4Fun