Column | Vanzelfsprekend

Sinds 1982 ben ik lid van de Flora Band. Na zo’n lange periode ga je sommige dingen als vanzelfsprekend ervaren. Ik ken de mensen en weet hoe passievol wij onze optredens verzorgen in binnen- en buitenland. Dat doen wij al ruim 50 jaar. De vraag is: hoe vanzelfsprekend is dat?

Naast mijn bestuurstaken ben ik ook vader van een dochter die meespeelt bij de Jong Flora Band. Tijdens repetities kom ik regelmatig in contact met ouders van andere jeugdleden. Soms zijn dat ouders die onze vereniging nog niet goed kennen. Die ouders kijken met een frisse blik naar onze vereniging en hun opmerkingen doen mij beseffen dat niet alles van wat wij doen of bereiken vanzelfsprekend is.

Zo sprak ik laatst een moeder van een nieuw jeugdlid. Haar kinderen zitten op een sportvereniging. In de sport is het niet ongebruikelijk dat jongens en meisjes van elkaar worden gescheiden of dat er op basis van leeftijd groepjes of selecties worden gevormd. Meestal omdat het anders een oneerlijke strijd oplevert.

Binnen onze vereniging is dat anders. Het viel deze moeder op hoe bijzonder het is, dat ‘onze’ jongens en meisjes zo leuk met elkaar omgaan. Het maakt voor de leden niet uit of je een jongen of een meisje bent. Extra bijzonder vindt zij dat de leeftijdsverschillen, musicerende jeugdleden zijn tussen de 8 en 16 jaar oud, ook geen problemen opleveren. Sterker nog: ze maken elkaar beter!

Hoe mooi is het om te zien dat iemand van 8 jaar, tijdens een repetitie overmand door faalangst, door een 15-jarige wordt aangemoedigd om te blijven meedoen en zichzelf heel kwetsbaar opstelt door te vertellen dat hij het ook soms spannend vindt en dat ook hij niet alles goed doet. Vervolgens heb ik beiden zien stralen tijdens de optredens in het afgelopen jaar. Prachtig!

Deze momenten doen mij beseffen dat niet alles vanzelfsprekend is. Als muziekvereniging leveren wij een belangrijke maatschappelijke bijdrage in de ontwikkeling van kinderen. Dat is zelfs wetenschappelijk aangetoond! Als we binnen onze vereniging nu al zo met elkaar omgaan, dan kijk ik met veel plezier en vertrouwen naar de toekomst!

Wil je ook deel uitmaken van onze prachtige vereniging? Kijk dan eens op floraband.nl voor meer informatie. Ook jij bent van harte welkom!


Rémon Post

Bestuursvoorzitter Flora Band orkesten237 weergaven0 opmerkingen