Nieuws | Nog één keer... terugblik op 2019

Terugkijkend op het jaar 2019 kunnen we concluderen dat het een druk jaar was voor de Show, Marching- & Concertband Flora Band uit Rijnsburg. Afscheid van een jarenlange traditie, meer optredens in het buitenland dan ooit tevoren, theatershows en bijzondere ontmoetingen maakte afgelopen jaar tot een succesjaar.


Flora Band orkesten – On Stage

Op vrijdagavond 12 april was de theaterzaal van ‘De Muze’ in Noordwijk uitverkocht. Het eerste teken van succes van een nieuw project van de Flora Band orkesten. Na de jarenlange traditie van het voorjaarsconcert in de kerk in Rijnsburg was het tijd voor een nieuwe traditie voor de muzikanten. ‘Flora Band – On Stage’ werd de nieuwe naam van dit geslaagde project. Voor de Flora Band ook tevens de start van het seizoen 2019.

Taptoes en streetparades

Na ‘Flora Band – On Stage’ volgde een reeds van optredens in binnen- en buitenland. Zo werd er onder andere deelgenomen aan taptoes in Nunspeet, Valkenburg, Vlissingen, Alphen aan den Rijn, Lisse, Uithuizermeeden, Porcieu (FR) en Roeselare (BE). Ook Bloemencorso Bollenstreek, de Rijnsburgse Feestweek en de jubileumtaptoes van St. Cecilia en Door Vriendschap Sterk in respectievelijk Voorhout en Katwijk kwamen voorbij in de agenda. Stuk voor stuk evenementen met een grote verscheidenheid van deelnemende muziekkorpsen uit binnen- en buitenland.


Theatershows

Dan waren er de theatershows in Luzern en Drachten. Na het succes van enkele jaren geleden was de Flora Band opnieuw uitgenodigd om deel te nemen aan ‘Tattoo on Stage’. Dit evenement, wat deel uitmaakt van het ‘World Band Festival’ in Luzern Zwitserland, vond plaats op zaterdag 28 en zondag 29 september. De Flora Band verkeerde dit weekend in goed muzikaal gezelschap van diverse (beroeps)orkesten zoals Her Majesty’s Royal Marines uit Engeland, het orkest van de Suworow militaire academie uit Rusland, The Royal High Pipe Band uit Schotland en nog enkele orkesten uit Zwitserland. (klik hier voor beelden van het optreden)


Nieuw voor de Flora Band dit jaar was deelname aan het totaaltheaterspektakel ‘Proud on Stage’. Na eerdere edities in ‘Stadsschouwburg De Harmonie’ stonden de verschillende acts dit jaar op het podium van ‘Schouwburg De Lawei’ in Drachten. Naast optredens van de diverse show- en marchingbands kon het publiek deze middag en avond genieten van onder andere zangeres Do, Oxygen Dancecrew, Dekoor Close Harmony en zanger Pieter van der Zweep.


Deutschland Tattoo - Royal Music Show

Naast optredens in Nederland, Zwitserland, België en Frankrijk werd afgelopen jaar ook deelgenomen aan de ‘Deutschland Tattoo - Royal Music Show’ in achtereenvolgens Kaltenburg, Frankfurt en Maagdenburg.


Op zaterdag 4 augustus stond het eerste optreden van drie op de agenda bij ‘Schloss Kaltenburg’. Bij aankomst werd direct duidelijk dat dit een bijzonder optreden zou worden gezien de locatie; een middeleeuws dorp compleet met kasteel en arena. Diezelfde arena, waar nog dagelijks ridders de strijd met elkaar aangaan, was voor een avond het toneel van de ‘Royal Music Show’. (klik hier voor de beelden van het optreden)


Op 16 en 30 november stonden de overige twee optredens in Frankfurt en Maagdenburg op de agenda. Waar de taptoe in Kaltenburg nog in de buitenlucht plaatsvond, vonden deze in Frankfurt en Maagdenburg plaats in een hal. Net als in Kaltenburg was het de organisatie wederom gelukt om twee bijzondere locaties te boeken voor de taptoes.


Dat de Nederlands muziekkorpsen het goed doen in het buitenland bleek ook tijdens de optredens in Duitsland. Naast de Flora Band en vele buitenlandse orkesten kon het publiek genieten van onder andere het Vrijwillig Fanfarekorps der Genie uit Vught, Adest Musica uit Sassenheim en de Maastrichtse Verkennersband.


Afscheid

Met nog één laatste optreden te gaan aankomende zaterdag in Rumbeke België komt ook het onvermijdelijke afscheid nemen. Afscheid nemen van de show ‘Britain’s Best’, die te zien is geweest op menig taptoeveld de afgelopen vier jaar. Afscheid van Mick en Matthy, beide lid van de Saint Andrews Pipe Band en vier jaar lang onze aanvulling op de doedelzak. Afscheid van de vlaggenisten; Hans Heemskerk, Conrad Smit, Kees van der Vijver, Ronald Jansen, Richard Ravensbergen, Richard van Roon en Gerard van der Mey, die elke keer weer het publiek lieten zien in welke deel van het Verenigd Koninkrijk zij zich bevonden. En als allerlaatste nemen we helaas afscheid van enkele lopende leden.


Veelal begonnen bij de Jong Flora Band, en later doorgestroomd naar de Flora Band, hebben Jan-Willem de Winter, Gerard Mostert, Theo Macdaniel en Max van der Meij de keuze gemaakt om na dit seizoen niet langer als lopend lid actief te blijven. Namens bestuur en leden bedanken we jullie enorm voor jullie inzet al die jaren!


Om het afgelopen seizoen in stijl af te sluiten zal een keukenbrigade bestaande uit Mark, Caston en Robert-Jan een heus verrassingsmenu serveren op weg naar Rumbeke. Aan boord van de touringcar (en hier en daar een parkeerplaats) zullen de leden en instructie getrakteerd worden op een culinair hoogstandje. Een mooi moment voor een terugblik op afgelopen jaar en om vooruit te kijken naar het aankomend jaar met een nieuwe show, nieuwe choreograaf én nieuwe dirigent…


Lees ook: Dirigentenwissel bij Flora Band