top of page

In memoriam Cor van der Gugten

  • 8 apr 2024
  • 2 minuten om te lezen

Met een lach en een traan namen Nel van der Gugten, haar dochters José en Henriëtte en verdere familie en vrienden afscheid van Cor van der Gugten. Cor werd 76 jaar en was vooral bekend als brandweerman. Cor was natuurlijk meer dan een brandweerman. Zeker als je commandant bent geweest, instructeur, jurylid bij wedstrijden, teveel om op te noemen.


Cor was een graag geziene Rijnsburger en ook een prominent lid van de Flora Band. Met broer Wim richtte hij in 1968 ‘Tamboer- en Trompetterkorps Wilhelmina’ op, de zelfstandige voortzetting van de drumband van fanfare Wilhelmina. Op de foto zien we de drumband, toen nog zonder trompetten, op het plein voor de brandweerkazerne. Cor staat (geheel rechts) nog als tamboer . Voor het korps zien we de trotse voorloper tevens voorzitter Wim. De gebroeders Van der Gugten die later in de band nog gezelschap kregen van broer Ben. Hij beroerde de grote trom. Gedrieën waren zij zowel bij Wilhelmina als bij de brandweer actief.


Cor startte, direct nadat besloten was de drumband uit te breiden met blazers, als bespeler van de bastrompet. Na 1975, toen Wilhelmina drumfanfare Flora Band was geworden, was Cor een van de eerste sousafoonbespelers. De periode hiervoor stond in het teken van opbouw van de vereniging en onderscheidde Cor zich ook met het les geven aan jonge muzikanten. Dit was nodig want de vereniging groeide als kool. Zo sterk zelfs dat voor het korps nog maar nauwelijks mogelijk was om in de brandweerkazerne te blijven repeteren. Zeker ook vanwege het feit dat in 1976 Jong Flora Band was opgericht. Zij oefenden in scholen, het oude Flora en zwierven eigenlijk door heel Rijnsburg. Er was eigenlijk sprake van twee aparte clubs. Er werd dus node gezocht naar een eigen onderkomen.


Vele mogelijkheden werden onderzocht, bekeken en helaas niet goed bevonden. Totdat er plots een mogelijkheid kwam om te bouwen langs het Oegstgeester Kanaal. Het was Cor van der Gugten die, met zijn bouwkundige achtergrond, verantwoordelijke was voor het ontwerp van dat vanaf 1984 Clubgebouw De Kazerne werd. Een gebouw dat door de leden zelf is gebouwd en in 1993 een uitbreiding onderging. In de jaren voor en tijdens de bouw gingen ‘de zaken’ gewoon door. Er werd veel opgetreden, er werd les gegeven en ook organiseerde de vereniging het grote muziekconcours in veiling Flora. Ook hier leverde Cor zijn bijdrage. Misschien wel zijn laatste jaar als muzikant (ik weet dat niet precies meer) was 1984, het drukke jaar vanwege de bouw van De Kazerne. In dit jaar, midden tijdens de bouwperiode, was daar de gedenkwaardige trip van de Flora Band naar Sicilië. Maar liefst tien dagen en met het vliegtuig. Op de foto zien we Cor rechts op de foto op Schiphol met een sigaretje. De vlucht naar Rome zal om 12.25 uur vertrekken zo zien we. Na een overstap naar Catania arriveerden de muzikanten midden in de nacht op Sicilië. Nog jaren daarna waren er talloze (sterke) verhalen over deze trip te vertellen. Met Cor hebben we daar in elk geval veel plezier gehad.


Cor van der Gugten, (mede)founder van onze vereniging. Een geweldige muzikant, een gezellige prater met wie je in de nazit, die soms lang duurde, gezellig kon kletsen, eten en drinken. We zullen hem niet snel vergeten.

 
 
 

Comments


bottom of page